….. Este adevărat că efectele stresului asupra imunității se pot manifesta la orice vârstă, însă impactul lui asupra sănătății devine din ce în ce mai evident în momentul instalării îmbătrânirii. Dacă ne referim la stresul cronic, care acționează ani de zile asupra noastră, s-a demonstrat că el poate contribui la accelerarea disfuncționalităților sistemului imunitar, iar acest proces devine evident pe măsură ce înaintăm în vârstă.
….. Odată cu trecerea anilor, putem vorbi, așadar, despre “imunosenescență”, adică îmbătrânirea sistemului imunitar, atât a sistemului imunitar înnăscut, care oferă un răspuns imediat împotriva bacteriilor și virușilor, cât și a sistemului imunitar adaptiv, care durează câteva zile.
…..În același timp, odată cu accentuarea procesului de îmbătrânire, asistăm la o scădere a funcționalității celulelor ucigașe naturale (NK), simultan cu o creștere a numărului lor, probabil că un mecanism compensator.
…..Trebuie să știm că celulele NK (Natural Killer) reprezintă o componentă importantă a sistemului imunitar înnăscut și oferă o apărare timpurie împotriva infecțiilor virale. Ele au în plus, implicații importante în procesul de declanșare și evoluție a bolii neoplazice (cancer), fapt demonstrat de foarte multe studii care s-au făcut de-a lungul anilor…
…..O perturbare periculoasă, care poate strica homeostazia organismului nostru (acea capacitate de a-și păstra constantele biologice în echilibru, necesare unei funcționări optime) o produce starea de inflamație cronică. Acest proces inflamator constituie, de fapt, placa turnantă în declanșarea multor boli, cum ar fi ateroscleroza, boli vasculare periferice, arteriopatii obliterante, arterite, vasculite, infarct (micordic, cerebral, intestinal etc), hipertensiunea arterială și alte boli cardiovasculare, boli degenerative, boli neurologice, artroză, osteoporoză, boli autoimune, boli digestive inflamatorii ( diverticulite, recto-colită ulcero-hemoragice, boala Crohn,etc), poliartrită reumatoidă, spondilita ankilopoetică și în anumite tipuri de cancer…
… Acum devine mai clar de ce persoanele în vârstă sunt ”posesoare” de foarte multe boli care au ca numitor comun starea de inflamație cronică…
…. Cu alte cuvinte, nu îmbătrânim toți la fel, iar acest lucru se poate observa cu ochiul liber. Ce ne face și la acest capitol extrem de diferiți, ține de foarte mulți factori reprezentați pe de o parte de unicitatea noastră ca indivizi, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic, iar pe de altă parte de influența diferită a factorilor de mediu.
Așadar, diferențele individuale în ceea ce privește expunerea la stres, felul în care reacționăm emoțional și comportamental, reacțiile fiziologice care se produc în organismul nostru, vor contribui la această variație.
…. Așadar, stă în puterea noastră să transformăm un potențial factor stresor, care ne poate afecta sănătatea, în factor ”indiferent”. Dacă vom ști cum să privim lucrurile, cum să transformăm un gând negativ într-unul ”neutru-indiferent”, dacă vom interpreta evenimentele din viața noastră într-un fel în care să nu le permitem să ne perturbe echilibrul psihic, nu vom cădea în plasa vulnerabilității și ulterior a bolii.
Să nu uităm niciodată faptul că noi suntem stăpânii gândurilor noastre.
…
— continuarea în carte –
…
Cumpără cartea