….. Sistemul nostru imunitar nu funcționează de sine stătător, ci se află în relații de interdependență cu sistemul nervos, sistemul endocrin și compartimentul psihic.
….. În 1975, Dr. Robert Ader, profesor de medicină comportamentală și psihosocială la Universitatea Rochester din New York, introduce termenul de PNI, cercetând și demonstrând faptul că modul în care gândim ne influențează starea de sănătate.
….. Așadar, PNI studiază legăturile multidirecționale care există între factorii psihologici și triada: sistem nervos-endocrin-imun, precum și consecințele fiziologice sau fiziopatologice ce derivă din acestea, adică instalarea bolilor.
….. Sistemul imun nu reacționează doar în fața microbilor, ci este cel care are capacitatea de a identifica și apoi de a anihila orice celulă mutantă, defectă, cu potențial neoplazic, având astfel un rol esențial în mecanismul de apărare al organismului împotriva cancerului…..
….. Ader a remarcat de asemenea, capacitatea pe care o posedăm fiecare dintre noi, de a ne autovindeca.[163]
….. Ei bine, toate aceste evenimente care destabilizează negativ psihicul unei persoane……….vor scădea drastic imunitatea, prin suprimarea activității limfocitelor și a citotoxicitații celulelor NK, deschizând poarta bolilor și cancerului.
….. De precizat faptul că multe studii consemnează scăderea răspunsului imunitar, în cazul persoanelor care prezintă depresie după moartea cuiva drag, …………
….. prezența gândurilor negative, care acționează repetitiv o perioadă mai îndelungată de timp, ridică nivelul cortizolului, hormon de stres ( despre care am vorbit în capitalul de Psiho-Neuro-Endocrinologie), ceea ce determină o scădere a eficienței sistemului imunitar.
….. Iar Candice Pert vine și cu un exemplu și cu o știre formidabilă. „Virușii folosesc aceiași receptori pentru a intra într-o celulă și în funcție de cât de multă neuropeptidă naturală se găsește în jur pentru acel receptor, virusul va avea posibilitatea să intre mai ușor sau mai greu în celulă. Ceea ce înseamnă că starea noastră emoțională va fi cea care va influența acest proces, dacă ne vom îmbolnăvi datorită acelui virus sau dacă vom fi rezistenți la aceeași doză de încărcare a virusului.”
….. Acest lucru ar explica de ce unii oameni se îmbolnăvesc mult mai repede decât alții, după o expunere identică la același tip de virus. Pert consideră că ”ar putea fi o stare de spirit ridicată, o stare de fericire, de speranță pozitivă care oferă o protecție împotriva unui virus”.
….. Înseamnă că putem declanșa vindecarea în mod conștient, schimbându-ne gândurile, atitudinea, comportamentul și felul în care percepem tot ce este în jurul nostru, aducându-le în zona pozitivă!
….. După cum ați văzut, sistemul nostru imunitar este ”dirijat” de ”moleculele emoției”, cu participarea neuropeptidelor și a receptorilor, care asigură un flux neîntrerupt al acestor reacții.
….. Ei, bine, reprimarea emoțiilor negative va întrerupe practic tot acest lanț de reacții și asta ne conduce spre boală. Dacă reprimați aceste emoții și nu le lăsăți să curgă liber, înseamnă că se va destabiliza sistemul și el nu va mai funcționa ca un întreg.
….. Așadar, funcționarea defectuoasă a sistemului imun crește receptivitatea la infecții și la boli autoimmune, iar, în plus, oferă premise favorabile diviziunii celulelor mutante, care vor deveni focare de malignitate.
….. Ca atare, orice eveniment perceput ca fiind agent stresor, va determina descărcări masive de adrenalină, cu impact asupra scăderii imunității și creșterea susceptibilității la îmbolnăvire.
….. Așadar, există numeroase studii care au relevat existența unui model cauzal implicat în relația dintre stres, depresie și procesul de carcinogeneză, stresul fiind asociat cu creșterea interleukinei 1, interleukinei 6 și TNFα eliberat din celulele macrofage sau monocite , cu reducerea expresiei interleukinei 2, interferon γ și moleculelor MHC de clasa II, cu scăderea interleukinei 2 și cu activitatea redusă a celulelor NK.
….. Există în acest moment suficiente dovezi științifice, care confirmă faptul că evenimentele de viață percepute ca agenți stresori și a căror durată este “cronicizată”, pot facilita înmulțirea celulelor canceroase și metastazarea, cu implicarea sistemului nervos și endocrin, care generază dezechilibrul sistemului imunitar, conform mecanismelor psiho-neuro-imunologiei.
…
— continuarea în carte –
…
Cumpără cartea